PRAKTIKÁK
• A párolással elkészített ivólé pasztörizált, melyet az előkészített és elmosott üvegeinkbe, ha azonnal beletöltünk és légmentesen lezárunk, kémiai konzerváló anyagok, tartósítószer nélkül tárolhatunk el.
• Az ivólékészítőhöz mellékelt programtáblázatban megadott gőzölési időtől eltérhetünk. Akár duplázni is lehet, attól függően, hogy mennyi a létartalma az adott gyümölcsnek és zöldségnek.
• Válasszunk napérlelte és lédús gyümölcsöket a lékészítéshez!
• A programban megadott cukormennyiség javasolt, ízlés szerint lehet készíteni mézzel, gyümölcscukorral, mesterséges édesítőszerrel, de teljesen natúron is. Már párolás előtt, a gyümölcs tetejére is helyezhetjük a kívánt édesítőanyagot, vagy utólag a lepárolt leveket is ízesíthetjük.
• Természetes édesítőszerként, lepárolt sárgarépalével is édesíthetjük ivóleveinket.
• Az ivólékészítés során megmaradt gyümölcshúst is hasznosíthatjuk, cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel keverve lekvárként eltehetjük, így rendkívül gazdaságos és egyszerű az elkészítése.
• A zöldségfélékből készített ivólevek nem csak kitűnő italok, hanem remekül felhasználhatók levesek, szószok fűszerezésére és gazdagítására is.
• Készíthetünk vegyes ízesítésű ivóleveket többféle gyümölcsből és zöldségből is egyszerre, de figyeljünk arra, hogy a gőzölési idő azonos legyen. A másik eljárás, hogy a lepárolt ivóleveket keverjük össze tetszés szerint.
• Ha a kész rostos ivóleveket szeretnénk még dúsítani, akkor a visszamaradt gyümölcshúsból turmixolhatunk hozzá. Ebben az esetben, az automatában ki kell dunsztolnunk a táblázat szerint, ami mindenféle ivólé esetében: 80 °C - 20 perc.
• 1 kg gyümölcsből kb. 0,8-1 liter ivólevet készíthetünk.
• Az elkészített italainkat - mivel hőkezeléssel tartósítottak - nem szükséges hűvös helyen tárolni, a szobahőmérséklet is megfelelő.
• Az üvegek felcímkézéséről sem feledkezzünk meg, hogy pár hónap elteltével is tudjuk, mi van bennük, milyen ízesítésűek és mikor készültek.
• Az így elkészített ivólevek 2 évig eltarthatóak, de ez időn túl is elállnak, csak veszíthetnek élvezeti értékükből.
• Mivel tartósítószer nélkül készülnek, így felbontás után hűtőben kell tárolni és 3-4 nap elteltével elfogyasztani.
MIRE ÜGYELJÜNK:
• Fontos, hogy az automatában minimum 10 liter víz legyen, ha szükséges, ügyeljünk annak utántöltésére!
• Az üvegeket és a kupakokat használat előtt forró vízzel alaposan mossuk el!
• Soha ne töröljük át őket konyharuhával! Bármilyen kicsi baktérium, szennyeződés kerülhet a ruháról az üvegeinkbe, amely romlást eredményezhet.
• Légmentesen záródó üvegeket használjunk! Soha ne használjunk befőző fóliát a csavaros kupak alá, mert alágyűrődhet, és nem tudjuk azokat kellő biztonsággal lezárni.