CSEMEGE UBORKA
Hozzávalók:
- 5 kg uborka 5-7 cm-es
A savanyúságléhez:
- 3 l víz
- 4 dl ecet 10%-os
- 25 dkg cukor
- 2 ek. asztali só (jód-mentes)
Fűszerek: 720ml-es üvegbe
- 1/4 kk fűszerkömény
- 1/4 kk feketebors egész
- 1/4 kk koriandermag
- 1/4 kk mustármag
- 1 szál kapor
- 1 vékony szál torma
- 1-2 db babérlevél
Elkészítés:
Az apró és hibátlan uborkákat alaposan megmossuk, az erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Az üvegek aljára 1 szál kaprot teszünk és függőlegesen, szorosan egymás mellé állítjuk az uborkákat. A fűszereket üvegenként szétosztjuk, majd az elkészített felöntő levet hidegen szétmerjük az üvegekre. Légmentesen lezárjuk, majd a Befőzőautomatába helyezzük.
85°C-on 30 percig dunsztoljuk.
Ebből a mennyiségből kb. 13 db 720ml-es üveggel készíthetünk.
Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:
A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.
A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.