Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:

A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.
A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a  zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a  leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.

Hozzávalók:

  • 3 db uborka
  • 1,5 kg fejes káposzta
  • 2 db Tv paprika
  • 4 db zöldparadicsom
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 mk. feketebors egész
  • 1 mk. fűszerkömény

Gyaluljuk le a megmosott uborkát és a káposztát, a paprikát, paradicsomot és a hagymát karikázzuk fel. Az egészet vegyítsük össze, sózzuk le és kb.1-2 órát hagyjuk állni. Ezután töltsük üvegekbe. A visszamaradt sós levet felhasználva, vízzel, cukorral, ecettel ízlés szerint levet készítünk, és a zöldségekre öntjük. Ajánlott mennyiség 1.1 l víz, 3 dl 10%-os ecet 15 dkg cukor. A légmentesen lezárt üvegeket, helyezzük a Befőzőautomatába.
90°C-on 30 percig dunsztoljuk.

Hasznos tanácsok a befőzés megkezdése előtt

A befőzések előtt érdemes a kamrát nagyon alaposan kitakarítani. Nézzük át üvegeinket, ha maradt még tavalyi befőtt vagy lekvár azok előre kerüljenek. Az üres üvegeket könnyebb mozgatni, töröljük át a polcokat, és ha szükséges cseréljük ki a stelázsipapírokat.

A receptek csak tájékoztató jellegűek, mindenki elkészítheti az automatában saját kedvelt receptjeit, amelyek hidegen készülnek csak a tartósítószert kell elhagyni.

A cukorbetegek számára mindegyik receptet mesterséges édesítőszerrel is elkészíthetjük!    Bővebben>>>

Ha úgy gondolja, hogy megosztaná másokkal kedvenc és különleges, kizárólag Befőzőautomatával készült receptjeit, küldje el címünkre és mi közzétesszük itt!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Recept neve (kötelező)

Hozzávalók (kötelező)

Recept leírása (kötelező)

Képfeltöltés - Kérjük minden esetben küldjön képet receptjéhez!