CÉKLA SAVANYÚSÁG ELŐFŐZVE
Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:
A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.
A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.
Hozzávalók:
- cékla
- 1 l víz vagy 1 l főzőlé
- 3 ek. cukor
- 5 ek. ecet (10%-os)
- 1 tk. só
- babérlevél
- torma
- fűszerkömény
Ekészítés:
A céklát megmossuk és héjában megfőzzük (kb. 1,5-2 óra fedő alatt).
Ha meghámozzuk, és úgy főzzük meg, akkor a főzőlevet is felhasználhatjuk.
Főzés után karikákra vágjuk és üvegekbe helyezzük. Tehetünk hozzá kevés fűszerköményt, babérlevelet, esetleg ízlés szerint tormát is.
Ecetes-cukros lét öntünk rá, légmentesen lezárjuk és a Befőzőautomatába helyezzük.
90°C-on 30 percig dunsztoljuk.