ZAKUSZKA
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 1 kg húsos zöldpaprika
- 1 kg húsos pirospaprika /kaliforniai, pritamin, piros TV/
- 1,5 dl paradicsomlé
- 3 nagy vöröshagyma
- 2 dl napraforgóolaj /oliva, repce/
- 4 tk. asztali só
- frissen őrölt színes bors
Elkészítés:
A piros húsú paprikákat alaposan megmossuk, kettévágjuk, majd kicsumázzuk, és a magokat eltávolítjuk. A padlizsánt szintén megmossuk, a zöld részét levágjuk, majd félbevágjuk. A zöldségeket előmelegített sütőbe rakjuk, és kb.: 50 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük. Amennyiben lehetőségünk van, grillrácsra helyezve faszénen végezzük a sütést, így sokkal pikánsabb ízt kapunk.
A sütés végeztével a paprikát tegyük sütőzacskóba párolódni, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját. Közben a vöröshagymát vágjuk nagyon apróra, és a meghámozott apró kockára vágott friss zöldpaprikával együtt, olajon dinszteljük meg.
A megsütött padlizsán héját is húzzuk le és piros húsú paprikával, botmixerrel turmixoljuk darabosra, majd a dinsztelt paprikával és hagymával vegyítsük össze. Öntsük hozzá a paradicsomlevet és az olajat, sózzuk, borsozzuk, és az egészet főzzük össze az első forrásig.
Amikor kihűlt, töltsük tisztára mosott üvegekbe és légmentesen csavaros tetővel zárjuk le. A lezárt üvegeket tegyük a befőzőautomatába és 90 C°-on 30 percig dunsztoljuk.
Mennyiség:
Ebből a mennyiségből: kb.:12 db 220ml üveggel készíthetünk.