MIRE FIGYELJÜNK BEFŐZÉSKOR?
FONTOS TUDNIVALÓK A BEFŐZÉSHEZ!
- A nyersanyagok tisztítása és a befőzés megkezdése előtt alaposan mossunk kezet!
- Az üvegeket és a kupakokat használat előtt forró, mosószeres vízzel alaposan mossuk el!
- Ne töröljük át őket konyharuhával! Bármilyen kicsi baktérium, szennyeződés kerülhet a ruháról az üvegekbe, amely romlást eredményezhet.
- Légmentesen záródó üvegeket használjunk! Ne használjunk befőző fóliát a csavaros kupak alá, mert alágyűrődhet, és nem tudjuk azokat kellő biztonsággal lezárni. Amennyiben az üveg lezárása nem megfelelő, úgy a befőtt élelmiszer megromlik, megpenészedik.
- A deformálódott, vagy sérült kupakokat cseréljük ki!
- Mindig befőzésre gyártott üvegeket használjunk, vigyázzunk az előzőleg boltokban vásárolt kész befőttek, savanyúságok, vagy egyéb termékek üvegeinek újbóli felhasználásánál. Ezek az üvegek általában gyengébb minőségűek, egyszeri használatra készülnek. Előfordulhat, hogy a dunsztolás során szétrepednek vagy hajszálrepedés keletkezik rajtuk, és a későbbiek során a tartalmuk megromlik.
- Mielőtt beletennénk az üvegeket az automatába ne felejtsük el a rácsot belehelyezni, amely az üvegek védelmét szolgálja. Mindig vízzel feltöltve használjuk!
- Olyan méretű üvegeket válasszunk, amelyek tartalmát biztosan elfogyasztjuk. Ha egyszerre mégsem fogyott el, hűtőben még 3-4 napig tárolhatjuk.
- Nagyon fontos a hibátlan és friss alapanyagok megválasztása és azok alapos mosása. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, többször váltott hideg vízben átmosni, majd szűrőedényben erős vízsugárral leöblíteni. A túlérett gyümölcsöknél előfordulhat, hogy azok erjedésnek indulnak és nem lesz elegendő a hőkezelés.
- Vásároljunk hazai termelőktől, ezzel nem csak támogatjuk őket, de magunkat is megkíméljük a kényszerérett, alacsony vitamintartalmú gyümölcsöktől és zöldségektől és a felesleges vegyszerektől, amelyeket a hosszú szállítás miatt a frissesség megőrzése érdekében használnak.
- Az éretlen vagy túlérett paprika hamarabb megpuhulhat, ezért gondosan válogassuk a befőzésre szánt darabokat.
- A gyümölcsök nem barnulnak be, ha hámozáskor egyszerűen víz alá helyezzük őket, üvegberakás után pedig a hőkezelés is meggátolja, hogy elszíneződjenek. Nem szükséges ként vagy citromsavat használnunk!
- A gombát, a borsót, zöldbabot, spárgát és a karfiolt csak az üvegek 3/4 részéig szabad megtölteni. Ezek a zöldségfélék gázosodhatnak, és az üvegből kinyomhatják a vizet, ha nagyon megtöltjük.
- Nagyon fontos, hogy a készülékhez mellékelt befőzési programokat mindenkor betartsuk, ne térjünk el attól!
- Az üvegek felcímkézéséről sem feledkezzünk meg, hogy pár hónap elteltével is tudjuk, mi van bennük, milyen ízesítésűek és mikor készültek.
- Fontos! Soha ne fogyasszon el romlás jeleit (pl. gázképződés, penészedés, ízelváltozás) mutató terméket!