MÉZES BODZALÉ
BODZA a sokoldalú. Virága, levele és bogyója is tartalmaz gyógyhatású összetevőket. Virágát májustól júniusig gyűjtetjük, szervezetünk számára értékes flavonoidokat tartalmaznak. Készíthetünk belőle ivólevet és szörpöt is. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé kellemes muskotályos zamatát. Az íz anyagokat még jobban megőrzi, ha a virágokat nem mossuk át áztatás előtt. Fontos, hogy a forgalmas utaktól távoli helyekről gyűjtsük a virágokat.
Hozzávalók:
- 6-7 fej bodzavirág
- 20 dkg méz
- 1db citrom
Előkészületek és elkészítés:
Szedjünk 6-7 fej fehér bodzavirágot. A virágfürtöket mossuk át, helyezzük egy nagyobb üvegbe.
2,5 l vízbe keverjünk el 20 dkg mézet és 1 citrom levét majd öntsük a bodzára.
Hűvös helyen tároljuk, 1-2 napig áztassuk.
Végül szűrjük le és töltsük üvegekbe az ivólevet majd 80 °C -on 20 percig dunsztoljuk.