BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
HUFEURRON
(20) 38 48 000
(20) 38 48 000

KOVÁSZOS UBORKA

Hozzávalók 1 db 5 l-es befőttes üveghez:

  • 2 kg uborka (10-15 cm-es)
  • nagy csokor kapor
  • 3 ek só
  • 1-2 szelet  hagyományos kovásszal készült kenyér
  • 2-2,5 l víz

Elkészítés:

Az uborkákat alaposan megmossuk, az erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Mindkét végét levágjuk és hosszában, egymásra merőlegesen bemetsszük. Az üveg aljára friss kaprot teszünk, majd szép sorba beleállítjuk az uborkákat. Vizet a sóval felforraljuk, majd forrón az uborkára öntjük, úgy, hogy azokat ellepje.Lazán helyezzük rá a kenyeret, ne tömjük meg, majd öntsük rá a maradék sós levet.

Kis tányérral lefedve tegyük meleg helyre, kerüljük a tűző napot.

Pár napon belül felforr, 4-5 nap múlva az uborka megérik, finom ropogós lesz. Szűrjük le a levét a kenyérmaradványoktól és tegyük kisebb üvegekbe. A kenyeret tüllzacskóba, gézbe is csomagolhatjuk így nem kell átszűrni a levet. Amennyiben  lé veszteség adódik, sima csapvízzel pótolhatjuk. A légmentesen lezárt üvegeket az Befőzőautomatába helyezzük.

Weninger Befőzőautomatában 85°C-on 30 percig dunsztoljuk.

Kovászos Uborka - 1. kép

Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:

A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.

A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a  zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a  leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.

Befőzés