HÁZI FŰSZERES PARADICSOM - KETCHUP
Hozzávalók:
- 3kg paradicsom
- 45 dkg vöröshagyma
- 70 dkg alma /édes/
- 50 dkg /sárgarépa,gyökér,zeller /megfőzzük/
- 40 dkg cukor
- 4 evőkanál só /asztali só/
- 3 dl ecet 10%-os.
- 2 db babérlevél
- 3 szem szegfűbors
- 1 dkg gyömbér
- 2 dkg oregánó
- 3 dkg bazsalikom
- 1 dkg szemes bors
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 3 dkg mustármag
Elkészítés:
A paradicsomot és az almát megmossuk, darabokra vágjuk, a hagymát nagyobb karikára szeljük, ecettel, sóval, cukorral és a fűszerekkel, az előre megfőzött vegyes zöldségekkel együtt egy fazékban hűtés nélkül egy napig állni hagyjuk.
Másnap kis lángon sűrűn kevergetve 1-2 óráig főzzük. Majd összeturmixoljuk üvegekbe öntjük lezárjuk és a Befőzőautomatában 95 °C-on 30 percig kidunsztoljuk.
Mennyiség:
kb.: 5db 7.2 dl- es befőttesüveg készíthető a fenti mennyiségből.