GÖRÖGDINNYE SAVANYÚSÁG
Hozzávalók:
- félig érett görögdinnye
- 1.1 l víz
- 3 dl ecet 10%
- 15-20 dkg cukor
- 1 ek. só
Elkészítés:
A dinnyét alaposan megmossuk és szeletekre, vagy még kisebbekre daraboljuk és jó szorosan üvegekbe helyezzük.
A savanyúságlevet hidegen elkészítjük, majd a dinnyékre merjük és légmentesen lezárjuk.
Készíthetjük kisebb zöld dinnyékkel is, és elég, ha csak félbevágjuk őket.
Weninger Befőzőautomatában 90°C-on 30 percig dunsztoljuk.
Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:
A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.
A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.