EPERSZÖRP
Hozzávalók:
- 5 kg eper
- 1,5 kg cukor
- 1 l víz
Elkészítés:
Az epret kicsumázzuk, folyó csapvíz alatt alaposan megmossuk. Gyümölcs és eperpréssel ledaráljuk, megszűrjük a magokat. A gyümölcshúst a lé tartalmától függően 2-3 -szor is átdarálhatjuk, a darálás hatékonyságát a szabályzó csavar beszorításával tudjuk növelni.
Ebből a mennyiségből kb. 3 liter rostos, mag nélküli eperlét nyerünk. A vízben feloldjuk a cukrot, majd hozzá keverjük az eperléhez.
Az így elkészített szörpöt üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, majd a befőzőautomatában 80 °C -on 20 percig dunsztoljuk.
Ebből a mennyiségből kb. 4,5 l házi, tartósítószer és adalékoktól-mentes szörpöt tudunk készíteni.