EPERLEKVÁR LEKVÁRFŐZŐ BETÉTBEN 2
Hozzávalók:
-
5 kg eper / apró v. közepes méretű, kevésbé lédús fajta
- 1.5 kg cukor
Elkészítés
Az érett epret megtisztítjuk, alaposan megmossuk és összedarabolva a lekvárfőző betétbe rakjuk.
2,5 óra múlva, adjunk hozzá 1,5 kg cukrot és keverjük bele a gyümölcsbe.
Ekkor ízlés szerint lehetőségünk van lemerni kb. 1 liter mennyiségű eperlevet, ezáltal természetes módon, adalékanyagok hozzáadása nélkül gyorsabban sűrűsödik a lekvárunk.
A lemert ízletes eperlevet hasznosíthatjuk szörpként. 1 liter léhez kb. 40 dkg cukor hozzáadásával gyorsan elkészíthetjük.
Lekvárunkat főzzük még egy órát, majd végezzünk kocsonyásodási próbát, kisebb tálkába hagyjuk kihűlni, ha megfelelőnek tarjuk az állagát, fejezzük be a főzést.
Az elkészült lekvárt befőzőtölcsérrel töltsük üvegekbe, légmentesen zárjuk le majd tegyük Befőzőautomatába
95 C°-on 35 percig dunsztoljuk.
Tipp:*
A szörpök befőzési ideje 80 °C-on 20 perc. Ebben az esetben, mivel csak 1-2 üveg szörpről van szó, gazdaságosabb a lekvárokkal együtt dunsztolnunk. Így tartósítószer-mentesen hosszú időre is eltárolhatjuk őket, persze ha nem fogy el azonnal.
Mindenkor vegyük figyelembe a használati útmutatóban leírtakat.