BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
HUFEURRON
(20) 38 48 000
(20) 38 48 000

CSEMEGE UBORKA

Hozzávalók:

  • 5 kg uborka 5-7 cm-es

A savanyúságléhez:

  • 3 l víz
  • 4 dl ecet 10%-os
  • 25 dkg cukor
  • 2 ek. asztali só  (jód-mentes)

Fűszerek: 720ml-es üvegbe

  • 1/4 kk fűszerkömény
  • 1/4 kk feketebors egész
  • 1/4 kk koriandermag
  • 1/4 kk mustármag
  • 1 szál kapor
  • 1 vékony szál torma
  • 1-2 db babérlevél

Elkészítés:

Az apró és hibátlan uborkákat alaposan megmossuk, az erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Az üvegek aljára 1 szál kaprot teszünk és függőlegesen, szorosan egymás mellé állítjuk az uborkákat. A fűszereket üvegenként szétosztjuk, majd az elkészített felöntő levet hidegen szétmerjük az üvegekre. Légmentesen lezárjuk, majd a Befőzőautomatába helyezzük.
85°C-on 30 percig dunsztoljuk.

Ebből a mennyiségből  kb. 13 db 720ml-es üveggel készíthetünk.

Csemege uborka - 1. kép
Csemege uborka - 2. kép

Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:

A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.

A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a  zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a  leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.

Befőzés