CSALAMÁDÉ
Hozzávalók:
- 3 db uborka
- 1,5 kg fejes káposzta
- 2 db Tv paprika
- 4 db zöldparadicsom
- 2 db vöröshagyma
Fűszerek:
- 1 mk. feketebors egész
- 1 mk. fűszerkömény
Elkészítés:
Gyaluljuk le a megmosott uborkát és a káposztát, a paprikát, paradicsomot és a hagymát karikázzuk fel. Az egészet vegyítsük össze, sózzuk le és kb.1-2 órát hagyjuk állni. Ezután töltsük üvegekbe.
A visszamaradt sós levet felhasználva, vízzel, cukorral, ecettel ízlés szerint levet készítünk, és a zöldségekre öntjük. Ajánlott mennyiség 1.1 l víz, 3 dl 10%-os ecet 15 dkg cukor. A légmentesen lezárt üvegeket, helyezzük a Befőzőautomatába.
90°C-on 30 percig dunsztoljuk.
Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:
A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.
A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.