BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
HUFEURRON
(20) 38 48 000
(20) 38 48 000

BEFŐZÉS AUTOMATÁVAL

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK, SAVANYÚSÁGOK BEFŐZÉSE

A hőfok-és időkapcsolóval ellátott WENINGER BEFŐZŐAUTOMATA jelentősen megkönnyíti a befőzéssel járó munkát, használata mindenki számára gyors és egyszerű.

 A befőzés munkafolyamata:
A hagyományos csavaros kupakkal ellátott befőttes üvegeket forró, mosószeres vízzel jó alaposan mossa el.
A friss és hibátlan gyümölcsöket, zöldségeket tisztítsa meg, különös figyelemmel a földben termő, földdel érintkező fajtákat.

Gyümölcsök befőzése:

A hámozást igénylő fajtákat, tisztítás után tegye hideg csapvíz alá, így elkerülheti azok bebarnulását. Továbbiakban a hőkezelés által megőrzik színüket. A megtisztított alapanyagokat nyersen, előfőzés nélkül helyezze az üvegekbe.

A megszokott ízek eléréséhez szükséges cukormennyiséget közvetlenül a gyümölcs tetejére, vagy közé rétegezve szórja, nem kell szirupot főzni. Ezután hideg csapvízzel engedje fel az üvegeket, egy ujjnyi légrést hagyva, majd csavaros kupakkal zárja le. Mindig vitaminban gazdag, nap érlelte gyümölcsöket válasszon, nem fog szétfőni. Mivel édes, zamatos gyümölcsök kerülnek az üvegekbe, elegendő kevesebb cukrot használni. Cukor helyett mézzel, gyümölcscukorral (fruktóz), szőlőcukorral (dextróz), nyírfacukorral (xilit), édesítőszerrel is édesíthet, de lehet teljesen natúr állapotban is, így cukorbetegek is fogyaszthatják! A gondosan lezárt üvegeket helyezze az automatába, majd a benne levő üvegek ¾ részéig töltse fel hideg vízzel. Válassza ki a program táblázatból az adott gyümölcshöz tartozó hőfokot és befőzési időt, majd annak megfelelően indítsa el a dunsztolást. Program lejárta után a befőzőautomata kikapcsol, az üveget az üvegkiszedő fogó segítségével (nem tartozék) azonnal kiszedheti, de ki is hűlhetnek a gépben. Kiszedni azonnal abban az esetben ajánlott, amikor érettebb, puhább gyümölcsöt főzött be. Szárazdunszt nem kell, minden mehet a polcra.

Zöldségfélék befőzése:

A zöldségeket megtisztítva nyersen tegye az üvegekbe, ízlés szerint kevés sóval ízesítse, majd hideg csapvízzel engedje fel. A 7,2 dl-es üvegbe kb.1 mk sót használjon, de natúr állapotban is elkészítheti. A gombát, borsót, zöldbabot, karfiolt, spárgát mindig csak ¾ részig tegye az üvegekbe és egy ujjnyi légrést hagyva töltse fel hideg vízzel. Ezek a zöldségfélék gázosodnak, túl rakás, megtömés esetén könnyen megromolhatnak. A gondosan lezárt üvegeket helyezze az automatába, majd a benne levő üvegek ¾ részéig töltse fel hideg vízzel. Válassza ki a program táblázatból az adott zöldséghez tartozó hőfokot és befőzési időt, majd annak megfelelően indítsa el a dunsztolást. Program lejárta után a befőzőautomata kikapcsol, az üveget az üvegkiszedő fogó segítségével (nem tartozék) azonnal kiszedheti, de a gépben is kihűlhetnek. Szárazdunszt nem kell, minden mehet a polcra!

A hőkezelést követően minden zöldség előfőzött állapotba kerül, további felhasználásuk során már rövidebb főzési időt igényelnek. Az előkészítést illetőn azonban akad kivétel. Mivel a lecsó befőzésénél vízzel nem töltjük fel az üvegeket, gazdaságosabb, ha a paprikát és paradicsomot kicsit előfőzzük, (több fér az üvegbe) akár hagymával együtt készre készítjük, és úgy dunsztoljuk. Jó tanács: Jód tartalmú sót ne használjon, mert megpuhulhat és elszíneződhet tőle a zöldség!

Savanyúságok befőzése:

Tegye a nyers, megtisztított zöldségeket az üvegekbe és az ízesítésre szánt fűszereket, mint például: szemesbors, mustármag, koriandermag, babérlevél, kapor, üvegenként ossza szét. A hozzávalókból, ami leggyakrabban: víz, só, cukor ecet a receptnek megfelelő arányban készítse el a felöntő levet. Ezt hidegen többször átkeverve is elkészítheti, de össze is forralhatja. A zöldségekre minden esetben hidegen szabad ráönteni, egy ujjnyi légrést hagyva.

Csavaros tetővel zárja le az üvegeket helyezze az automatába, majd a benne levő üvegek ¾ részéig töltse fel hideg vízzel. Válassza ki a program táblázatból a savanyúságokhoz tartozó hőfokot és befőzési időt, majd annak megfelelően indítsa el a dunsztolást. Program lejárta után a befőzőautomata kikapcsol, az üveget az üvegkiszedő fogó segítségével (nem tartozék), a savanyúságok esetében érdemes kiszedni, de nem előírás. Szárazdunszt nem kell, minden mehet a polcra!

Az előkészítést illetőn a savanyúságok esetében is van kivétel, a céklát nem csak nyersen, de előfőzve is elrakhatjuk. Amennyiben az előfőzés mellett döntünk, úgy a savanyúságok programon kell dunsztolni.

Jótanács: Jód tartalmú sót ne használjon, mert megpuhulhat és elszíneződhet tőle a zöldség!

Befőzőautomatával a régi nagymama recepteket, saját bevált ízesítéseit is elkészítheti, csak a hozzávalókat nyersen tegye az üvegekbe és ne felejtse el a tartósítószert elhagyni!

Befőzés