Fontos tudnivalók lekvárfőzés megkezdése előtt:

  • A lekvárfőzésre szánt gyümölcsnél szintén fontos, hogy friss, érett és alaposan megtisztított legyen.
    A hibás részeket mindig távolítsuk el, mert azok a későbbiek során romlást okozhatnak.
  • A lekvárokat készíthetjük darabosan vagy ízlés szerint a gyümölcsöket pürésítve, homogénre.
  • A főzés időtartama, a hagyományos vagy a lekvárfőző betétben készült lekvárok esetében is,
    a gyümölcs pektintartalmától függ. Az alacsony pektintartalmúak sűrítésére használhatunk zselésítő
    szereket. Ezek azonban melegítés hatására újra felhígult állapotba kerülnek, ezért az így készített
    lekvárok süteményekbe való használata nem ajánlott. Használjunk inkább pektinben magas például: ribiszkét, birset, almát és adjuk pürésítve a főzendő gyümölcsünkhöz, annak súlyának megfelelő 10% mennyiségben. Így természetes módon érhetjük el, hogy lekvárunk sűrűbb legyen.
  • Főzés befejezése előtt mindig végezzünk kocsonyásodási próbát, tányérra cseppentve szinte azonnal ellenőrizhetjük állagát.
  • Az elkészített lekvárunkat a befőzőtölcsér segítségével könnyedén üvegekbe tölthetjük, ezáltal
    elkerülhetjük az üveg szájának összekenését és a már alaposan elmosott üvegekbe utólag nem
    juttatunk szennyeződéseket.
  • Nem szükséges forrón az üvegekbe tölteni, akár langyosan is megtehetjük, így elkerülhetjük a forrázást.
  • A gyümölcsöket mosás után alaposan csepegtessük le, mert a felesleges vízmennyiséggel a főzés időtartamát hosszabbítjuk meg.

A lekvárok konzerválását tartósítószer nélkül, minden esetben a Weninger Befőzőautomatában 95C°-on 35 percig tartó dunsztolással érhetjük el, száraz dunszt nélkül.

Hozzávalók:

  • 1 kg meggy
  • 1 kg cseresznye
  • 1 kg piros ribiszke
  • 1 kg méz vagy 1,2 kg cukor

A friss meggyet, cseresznyét megmossuk kimagozzuk. A ribiszkét a fürtökről leszemezzük, megmossuk botmixerrel összezúzzuk, majd a lekvárfőző betétbe helyezzük. 1,5 óra múlva miután csökken a gyümölcsök víztartalma az egészet turmixolhatjuk vagy ízlés szerint darabosan is hagyhatjuk. Ekkor hozzáadjuk a mézet vagy a cukrot és elkeverjük. 3 óra elteltével, ha megfelelő sűrűségűnek találjuk a lekvárunkat, töltsük üvegekbe majd a Befőzőautomatába 95 C°-on 35 percig dunsztoljuk. Amennyiben szeretnénk még főzni, a Befőzőautomatába töltsük után a vizet.

.

Hasznos tanácsok a befőzés megkezdése előtt

A befőzések előtt érdemes a kamrát nagyon alaposan kitakarítani. Nézzük át üvegeinket, ha maradt még tavalyi befőtt vagy lekvár azok előre kerüljenek. Az üres üvegeket könnyebb mozgatni, töröljük át a polcokat, és ha szükséges cseréljük ki a stelázsipapírokat.

A receptek csak tájékoztató jellegűek, mindenki elkészítheti az automatában saját kedvelt receptjeit, amelyek hidegen készülnek csak a tartósítószert kell elhagyni.

A cukorbetegek számára mindegyik receptet mesterséges édesítőszerrel is elkészíthetjük!    Bővebben>>>

Ha úgy gondolja, hogy megosztaná másokkal kedvenc és különleges, kizárólag Befőzőautomatával készült receptjeit, küldje el címünkre és mi közzétesszük itt!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Recept neve (kötelező)

Hozzávalók (kötelező)

Recept leírása (kötelező)

Képfeltöltés - Kérjük minden esetben küldjön képet receptjéhez!