A Befőzőautomatával minden olyan recept elkészíthető, mely hidegen  nyersen készül, főzés, előfőzés nélkül. A honlapunkon található receptek bármelyike  helyettesíthető mesterséges édesítőszerrel. Mivel sokféle mesterséges édesítőszer létezik és azok édesítőereje eltérő, ezért ezek mennyisége egyéni ízlés szerint adagolható a cukor kiváltására. A befőttek esetében nyersen megtisztítva belerakjuk az üvegekbe a gyümölcsöt, üvegenként ízesítjük mesterséges édesítőszerrel, majd hideg csapvízzel felengedjük. A lezárt üvegeket a Befőzőautomatába helyezzük és a táblázat segítségével a megfelelő programon tartósítószer nélkül  dunsztoljuk.

Fontos: az édesítés mértékétől  nem függ az eltarthatóság hossza, a hőkezeléssel tartósítunk!

A legegészségesebb megoldásként érdemes mesterséges édesítőszer nélküli, natúr változatokat is készíteni.

A hagyományos befőzéssel ellentétben – ahol csak kemény félérett gyümölcsöket rakhattunk el – a Befőzőautomatával napérlelte, akár puha gyümölcsöket is választhatunk, melyek természetes állapotukból eredendően édesek és édesítőszer nélkül is ízletesek. Az automatával nem főzzük a gyümölcsöket, így állaguk nem változik az érettebb fajták sem főhetnek szét. A natúr  változatok esetében egész egyszerűen az üvegekbe helyezett  érett gyümölcsöket hideg csapvízzel engedjük fel és az adott programon dunsztoljuk ki. Ha egyéb fűszereket is szeretnénk használni például: fahéj, vanília, szegfűszeg, ánizs, citromkarika csak helyezzük az üvegekbe. Mesterséges édesítőszerrel befőzött napérlelte gyümölcsökhöz sokkal kevesebb édesítés hozzáadása szükséges.

A lekvárokat is főzhetjük, cukor nélkül vagy mesterséges édesítőszer hozzáadásával. A dunsztolás  95C°-on 35 percig tart  a hagyományos és a Lekvárfőző betétben elkészített variációk esetében is.

Savanyúságoknál az üvegekbe helyezett zöldségekre egybe készítjük a felöntőlevet. A cukorral készített recepteknél  a cukrot szintén helyettesíthetjük mesterséges édesítőszerrel. Ha a felöntőlevet összekívánjuk forralni megtehetjük, de a zöldségekre mindig hidegen öntsük. Talán a legegészségesebb savanyúság változat – amikor mesterséges édesítőszert sem kell használnunk, a kovászos uborka. A napon érlelt kovászos uborkát, mely természetes módon savanyodik, a Befőzőautomatával 85°C 30 percig dunsztolva szintén tartósítószer nélkül tehetjük el a téli hónapokra.

Cukor és tartósítószer nélkül bármelyik gyümölcs, lekvár, gyümölcslé és savanyúság a megfelelő programon dunsztolva évekre tartósítható a Befőzőautomatával!

Különösen fontos a natúr ízek megtartása a kisgyermekeknek készített finomságok esetében és mindazoknak, akik az egészséges táplálkozásra törekszenek.

A diabetikus termékek esetében fontos tudni, hogy a mesterséges édesítőszerek és a tartósítószerek együttes használata mennyire káros a szervezet számára.

A Befőzőautomatával készített házi diabetikus termékeket kényelmesen, tartósítószer és egyéb kémiai anyagok használata nélkül, nem utolsó sorban költségtakarékos változatban készíthetjük el a bolti kínálattal szemben.