BELÉPÉS
REGISZTRÁCIÓ
HUFEURRON
(20) 38 48 000
(20) 38 48 000

SZILVALEKVÁR LEKVÁRFŐZŐ BETÉTBEN

Hozzávalók:

  • 4 kg szilva
  • 0,8-1 kg cukor
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér

Elkészítés:

A friss érett szilvát kimagozzuk, daraboljuk és a fűszerekkel elkeverve a lekvárfőző betétbe helyezzük. Addig főzzük, amíg a héja összesodródik kb. 2 óra elteltével, ekkor ízlés szerint amennyiben nem szeretnénk darabosan, turmixolhatjuk. 3 óra után ellenőrizhetjük a Befőzőautomatában a víz mennyiségét, ha szükséges töltsük után. Ekkor a cukrot adjuk a szilvához és keverjük el alaposan.

4 óra elteltével, ha megfelelő sűrűségűnek találjuk, töltsük üvegekbe, légmentesen zárjuk le és a Befőzőautomatába 95 C°-on 35 percig dunsztoljuk.

Szilvalekvár lekvárfőző betétben - 1. kép

Fontos tudnivalók lekvárfőzés megkezdése előtt:

  • A lekvárfőzésre szánt gyümölcsnél szintén fontos, hogy friss, érett és alaposan megtisztított legyen.
    A hibás részeket mindig távolítsuk el, mert azok a későbbiek során romlást okozhatnak.
  • A lekvárokat készíthetjük darabosan vagy ízlés szerint a gyümölcsöket pürésítve, homogénre.
  • A főzés időtartama, a hagyományos vagy a lekvárfőző betétben készült lekvárok esetében is,
    a gyümölcs pektintartalmától függ. Az alacsony pektintartalmúak sűrítésére használhatunk zselésítő
    szereket. Ezek azonban melegítés hatására újra felhígult állapotba kerülnek, ezért az így készített
    lekvárok süteményekbe való használata nem ajánlott. Használjunk inkább pektinben magas például: ribiszkét, birset, almát és adjuk pürésítve a főzendő gyümölcsünkhöz, annak súlyának megfelelő 10% mennyiségben. Így természetes módon érhetjük el, hogy lekvárunk sűrűbb legyen.
  • Főzés befejezése előtt mindig végezzünk kocsonyásodási próbát, tányérra cseppentve szinte azonnal ellenőrizhetjük állagát.
  • Az elkészített lekvárunkat a befőzőtölcsér segítségével könnyedén üvegekbe tölthetjük, ezáltal
    elkerülhetjük az üveg szájának összekenését és a már alaposan elmosott üvegekbe utólag nem
    juttatunk szennyeződéseket.
  • Nem szükséges forrón az üvegekbe tölteni, akár langyosan is megtehetjük, így elkerülhetjük a forrázást.
  • A gyümölcsöket mosás után alaposan csepegtessük le, mert a felesleges vízmennyiséggel a főzés időtartamát hosszabbítjuk meg.

A lekvárok konzerválását tartósítószer nélkül, minden esetben a Weninger Befőzőautomatában 95 C°-on 35 percig tartó dunsztolással érhetjük el, száraz dunszt nélkül.

Befőzés