RIBIZLIS MEGGYLEKVÁR
Amire szükségünk lesz hozzá:
- 5 kg meggy
- 50 dkg ribizli
- 1,5 kg cukor, ami helyettesíthető pl.: eritrittel 1 kg, nyírfacukorral (Xilit) 1 kg
Elkészítés:
A meggy szárát eltávolítjuk, alaposan megmossuk és kimagozzuk. A ribizlit lebogyózzuk, majd megmossuk. Ezután az előkészített alapanyagokat tegyük a lekvárfőző edénybe.
Főzzük kb. 3 órát, majd keverjük bele a cukrot.
Főzzük még 1,5 órát majd végezzünk kocsonyásodási próbát. Amennyiben megfelelőnek találjuk az állagát, töltsük üvegekbe, légmentesen zárjuk le, majd a Befőzőautomatában 95 °C-on 35 percig dunsztoljuk.
Ebből a mennyiségből 13 db 370 ml-es üveggel készítettünk.
Tudnivalók:
A lekvárok állaga és íze kihűlés után az igazi, melegen folyósabb és savanyúbb. Üvegbe töltés előtt, mindig hűtsünk le egy kisebb mennyiséget, hogy valóban a megfelelő íz és állag harmóniába tudjuk üvegbe zárni.
Az édesítés mennyisége függ, az alapanyag cukortartalmától ezért attól eltérhetünk.