Ribizlis Meggylekvár

Amire szükségünk lesz hozzá:

  • 5 kg meggy
  • 50 dkg ribizli
  • 1,5 kg cukor, ami helyettesíthető pl.: eritrittel 1 kg, nyírfacukorral (Xilit) 1 kg

A meggy szárát eltávolítjuk, alaposan megmossuk és kimagozzuk. A ribizlit lebogyózzuk, majd megmossuk. Ezután az előkészített alapanyagokat tegyük a lekvárfőző edénybe.
Főzzük kb. 3 órát, majd keverjük bele a cukrot.

Főzzük még 1,5 órát majd végezzünk kocsonyásodási próbát. Amennyiben megfelelőnek találjuk az állagát, töltsük üvegekbe, légmentesen zárjuk le, majd a Befőzőautomatában 95 °C-on 35 percig dunsztoljuk.

Ebből a mennyiségből 13 db 370 ml-es üveggel készítettünk.

Tudnivalók:
> A lekvárok állaga és íze kihűlés után az igazi, melegen folyósabb és savanyúbb. Üvegbe töltés előtt, mindig hűtsünk le egy kisebb mennyiséget, hogy valóban a megfelelő íz és állag harmóniába tudjuk üvegbe zárni.
> Az édesítés mennyisége függ, az alapanyag cukortartalmától ezért attól eltérhetünk.

 

Hasznos tanácsok a befőzés megkezdése előtt

A befőzések előtt érdemes a kamrát nagyon alaposan kitakarítani. Nézzük át üvegeinket, ha maradt még tavalyi befőtt vagy lekvár azok előre kerüljenek. Az üres üvegeket könnyebb mozgatni, töröljük át a polcokat, és ha szükséges cseréljük ki a stelázsipapírokat.

A receptek csak tájékoztató jellegűek, mindenki elkészítheti az automatában saját kedvelt receptjeit, amelyek hidegen készülnek csak a tartósítószert kell elhagyni.

A cukorbetegek számára mindegyik receptet mesterséges édesítőszerrel is elkészíthetjük!    Bővebben>>>

Ha úgy gondolja, hogy megosztaná másokkal kedvenc és különleges, kizárólag Befőzőautomatával készült receptjeit, küldje el címünkre és mi közzétesszük itt!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Recept neve (kötelező)

Hozzávalók (kötelező)

Recept leírása (kötelező)

Képfeltöltés - Kérjük minden esetben küldjön képet receptjéhez!