FŰSZERES ŐSZIBARACKBEFŐTT-KELETI ANDI MÓDRA
HOZZÁVALÓK:
- 8 kg őszibarack
- 1 kg méz
- szegfűszeg
ELKÉSZÍTÉS:
Az érett őszibarackokat alaposan megmosom, kimagozom, meghámozom és hideg víz alá teszem, így nem barnulnak be. Fontos, hogy a gyümölcs érett és ne zöldes színű legyen, mert az állaga a dunsztolás után is megmarad. Az előzőleg már elmosott üvegekbe rendezem, 3-4 szem szegfűszeggel fűzerezem, a tetejükre pedig mézet csorgatok. Mivel érett barackok elegendő 2 evőkanállal a 720 ml-es üvegekre. Hideg csapvízzel felengedem, majd csavaros tetővel lezárom az üvegeket. Ezután jöhet a dunsztolás. Nagyon kényelmesen oldom meg, a befőzőautomata elvégzi helyettem, 85 °C-on 30 percig dunsztolom.
Ebből a mennyiségből 13 db 720 ml-es üveg őszibarackbefőttet készíttem.
"Nem szívesen engedek be a konyhámba semmiféle mesterséges anyagot." Keleti Andrea táncművész