Fontos tudnivalók lekvárfőzés megkezdése előtt:

  • A lekvárfőzésre szánt gyümölcsnél szintén fontos, hogy friss, érett és alaposan megtisztított legyen.
    A hibás részeket mindig távolítsuk el, mert azok a későbbiek során romlást okozhatnak.
  • A lekvárokat készíthetjük darabosan vagy ízlés szerint a gyümölcsöket pürésítve, homogénre.
  • A főzés időtartama, a hagyományos vagy a lekvárfőző betétben készült lekvárok esetében is,
    a gyümölcs pektintartalmától függ. Az alacsony pektintartalmúak sűrítésére használhatunk zselésítő
    szereket. Ezek azonban melegítés hatására újra felhígult állapotba kerülnek, ezért az így készített
    lekvárok süteményekbe való használata nem ajánlott. Használjunk inkább pektinben magas például: ribiszkét, birset, almát és adjuk pürésítve a főzendő gyümölcsünkhöz, annak súlyának megfelelő 10% mennyiségben. Így természetes módon érhetjük el, hogy lekvárunk sűrűbb legyen.
  • Főzés befejezése előtt mindig végezzünk kocsonyásodási próbát, tányérra cseppentve szinte azonnal ellenőrizhetjük állagát.
  • Az elkészített lekvárunkat a befőzőtölcsér segítségével könnyedén üvegekbe tölthetjük, ezáltal
    elkerülhetjük az üveg szájának összekenését és a már alaposan elmosott üvegekbe utólag nem
    juttatunk szennyeződéseket.
  • Nem szükséges forrón az üvegekbe tölteni, akár langyosan is megtehetjük, így elkerülhetjük a forrázást.
  • A gyümölcsöket mosás után alaposan csepegtessük le, mert a felesleges vízmennyiséggel a főzés időtartamát hosszabbítjuk meg.

 

A lekvárok konzerválását tartósítószer nélkül, minden esetben a Weninger Befőzőautomatában 95C°-on 35 percig tartó dunsztolással érhetjük el, száraz dunszt nélkül.