BODZA a sokoldalú. Virága, levele és bogyója is tartalmaz gyógyhatású összetevőket. Virágát májustól júniusig gyűjtetjük, szervezetünk számára értékes flavonoidokat tartalmaznak. Készíthetünk belőle ivólevet és szörpöt is. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé kellemes muskotályos zamatát. Az íz anyagokat még jobban megőrzi, ha a virágokat nem mossuk át áztatás előtt. Fontos, hogy a forgalmas utaktól távoli helyekről gyűjtsük a virágokat.

Szedjünk 6-7 fej fehér bodzavirágot. A virágfürtöket mossuk át, helyezzük egy nagyobb üvegbe.
2,5 l vízbe keverjünk el 20 dkg mézet és 1 citrom levét majd öntsük a bodzára. Hűvös helyen tároljuk, 1-2 napig áztassuk. Végül szűrjük le és töltsük üvegekbe az ivólevet majd 80 °C -on  20 percig dunsztoljuk.

Hasznos tanácsok a befőzés megkezdése előtt

A befőzések előtt érdemes a kamrát nagyon alaposan kitakarítani. Nézzük át üvegeinket, ha maradt még tavalyi befőtt vagy lekvár azok előre kerüljenek. Az üres üvegeket könnyebb mozgatni, töröljük át a polcokat, és ha szükséges cseréljük ki a stelázsipapírokat.

A receptek csak tájékoztató jellegűek, mindenki elkészítheti az automatában saját kedvelt receptjeit, amelyek hidegen készülnek csak a tartósítószert kell elhagyni.

A cukorbetegek számára mindegyik receptet mesterséges édesítőszerrel is elkészíthetjük!    Bővebben>>>

Ha úgy gondolja, hogy megosztaná másokkal kedvenc és különleges, kizárólag Befőzőautomatával készült receptjeit, küldje el címünkre és mi közzétesszük itt!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Recept neve (kötelező)

Hozzávalók (kötelező)

Recept leírása (kötelező)

Képfeltöltés - Kérjük minden esetben küldjön képet receptjéhez!