MEGGYLÉ IVÓLÉKÉSZÍTŐVEL
A friss lédús meggynek a szárát eltávolítjuk, alaposan megmossuk, kimagozzuk és az ivólékészítő kosarába helyezzük.
Elindítjuk a lékinyerést, az automata hőfokkapcsolóját “entsaften” (digitális gépen 100 °C) tekerjük az időkapcsolót 90 percre állítjuk.
Ivólékészítésnél a programtáblázatban található gőzölési időtől eltérhetünk, mindig addig végezzük ameddig használható, ízletes ivólevet tudunk nyerni.
Amikor a leeresztő csőben megjelenik a kész ivólé, elkezdhetjük folyamatosan az üvegekbe csapolni. Fontos, hogy ezeket az üvegeket azonnal zárjuk le, dunsztolni már nem kell őket.
A natúr meggyléből 5 db 720 ml-es üveggel készítettünk.
Folytassuk tovább a gőzölést, az elkészült leveket egy gyűjtő edénybe engedjük le. A kigőzölt gyümölcshúsból 4 merőkanállal vegyünk ki, majd turmixoljuk pépesre. A turmixolt meggypépet hígítsuk fel a lével, majd az egészet öntsük össze és adjuk hozzá a cukrot.
Töltsük üvegekbe, csavaros tetővel zárjuk le, majd 80 °C-on 20 percig dunsztoljuk.
A rostos meggyléből 9 db 720 ml-es üveggel készítettünk.
Az ízesítést, a rostanyag mennyiségét ízlés szerint variálhatjuk. Ezt a mennyiséget összesen 3 x 45 percig gőzöltük.
A recept elkészítésekor mindenkor vegyük figyelembe a használati útmutatóban leírtakat.