MARINÁLT PAPRIKA
Hozzávalók:
- 2 kg paradicsompaprika
- 1 dl 15%-os ételecet
- 1 l víz
- 1 ek. só
- 3 ek. cukor
- 4-5 ek. olaj
- babérlevél
- feketebors
- mustármag
- gyöngyhagyma
Elkészítés:
A friss, hibátlan paradicsompaprikákat kicsumázzuk, megmossuk, tetszés szerint félbe, negyedelve vagy felcsíkozva is eltehetjük.
Apró eltérés a többi savanyúságokhoz képest, hogy nem nyersen, hanem 2-5 percig forrásba lévő vízbe főzzük, majd leszűrjük és hűtjük.
A hozzávalókból elkészítjük a levet és hidegen az üvegekbe helyezett paprikákra öntjük. Mindegyik üvegbe helyezhetünk 1-2 babérlevelet, 2-3 gyöngyhagymát, pár szem feketeborsot és mustármagot.
Minden üveg tetejére 1 evőkanálnyi olajat locsolunk, és légmentesen lezárjuk.
A Weninger Befőzőautomatában 85C°-on 30 percig dunsztoljuk.
Beküldő:
Borsos Jánosné, Tiszakécske
Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:
A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.
A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.