Leggyakrabban feltett kérdések

Melyik készülék nevezhető befőzőautomatának?

Legfontosabb tudnivaló azok részére, akik még nem tapasztalták meg a befőzőautomata számos előnyét

Csak az a típusú készülék nevezhető befőzőautomatának, amely automatizált vezérléssel van ellátva, a program lejárta után kikapcsol, továbbá rendelkezik hőfok és időkapcsolóval és ezek összehangoltan felügyelik a befőzés folyamatát.

Számos, kereskedelmi forgalomba kapható befőzőkészülék félrevezetően, megtévesztően használja a befőzőautomata elnevezést, ugyanis a kapcsolók között nincs meg a szükséges automatizált vezérlés, akár a teljes időkapcsoló hiányzik. Külsőre ezt nehéz megállapítani, legtöbbször csak az első használat után ér majd bennünket a csalódás. Használatuk folyamatos felügyeletet igényel.

A programok pontos betartása viszont a legfontosabb, különben a dunsztolandó termék nem kapja meg az optimális hőkezelést. A nem megfelelő ideig történő hőkezelése esetén a termék megromlik, vagy túldunsztolás esetén megpuhul.

Sajnos, az ilyen gépek használata során a terméktulajdonos nem tapasztalja meg a biztonságos befőzés érzését, nem nyújtja azt a befőzési élményt, mint az igazi befőzőautomata!

Továbbá félrevezető az a tájékoztatás is, mely szerint lekvár készítésére alkalmas, ugyanis egyik típusú készülék sem rendelkezik önállóan ezzel a programmal.

Lekvárfőzésre külön lekvárfőző betét kiegészítővel a Weninger Befőzőautomaták mindegyike alkalmas!

Miért javasoljuk azt, hogy a Weninger befőzőautomatát válassza?

  • Mert mi nem eladni akarjuk Önnek a terméket, hanem azt szeretnénk, hogy termékünkkel olyan önfeledt befőzési élménnyel gazdagodjon, hogy minden szezonban kedvvel és jó hangulattal kezdjen neki a befőzésnek – tudván tartósítószer-mentes, egészséges ételeket készít szeretteinek, akik egész évben élvezhetik a gyümölcsök és zöldséges nyújtotta valódi értékeket.
  • Weninger Befőzőautomaták mindegyike automatizált vezérlésüknek köszönhetően önállóan végzik a dunsztolás folyamatát: egyszerre felügyelik a befőzési időt és a hőfokot, ezáltal kényelmessé, élményszerűvé, teszik a befőzést.
  • Alkalmasak ivólékészítésére külön kiegészítővel és- egyedi csak a Weninger Befőzőautomatákhoz kapható és velük együtt működtethető betéttel lekvárfőzésre.
  • A Németországban gyártott kiváló minőségű Befőzőautomatáinkat 25 éves tapasztalattal elsőként forgalmazzuk Magyarországon és a környező országokban.
  • A befőzőautomata mint magyarosított elnevezés is a nevünkhöz fűződik, melyet nagy örömünkre már oly sokan ismernek!
Mi az eltarthatóság titka, miért nem kell tartósítószert használni?

Az eltarthatóság a hőkezelésben rejlik, melynek során az automata megfelelő ideig megfelelő egyenletes hőmérsékletet biztosít, amit a tűzhelyünkön a hagyományos befőzés során nem tudunk megvalósítani.

Milyen üvegeket használhatunk a befőzőautomatába?

Hagyományos csavaros tetővel ellátott, jól záródó befőttesüvegeket használhatunk. Semmilyen speciális befőző üvegre nincs szükség.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy jól záródnak-e az üvegeim?

A csavaros kupak ráhúzása után oldalra, fejre fordítva azonnal ellenőrizhetjük, hogy szivárog-e. Ha a menete sérült az üvegnek, akkor az már biztosan nem zár jól.

Egyszerre hány üveg fér el benne?

Egyszerre akár 18db 7,2dl-es üveget dunsztolhatunk. Az 5 literes üvegekből, az üveg formájától függően, 2-3db fér el benne. A felső sorban akár elfektetve is rakhatjuk az üvegeket. Használhatunk különböző méretűeket is egy időben, csavaros kupak esetén egymásra is helyezhetjük őket.

Ha egymás tetejére helyezzük az üvegeket, az alsó sorokat ellepi-e a víz, illetve előfordulhat-e, hogy belefolyik azokba?

Ellepi a víz, mert így a fenti sor 3/4 részéig kell feltölteni vízzel az automatát, de a jól záródó üvegeknél, ami amúgy is nélkülönözhetetlen a befőzéshez nem folyhat bele.

Ha túl lóg az automatán a felső sor üveg, akkor az nem kap megfelelő hőkezelést?

Az automatából csak annyira emelkedhet ki a fenti sor üveg, hogy az automata fedelét még rá tudjuk helyezni. Például egy 7,2 dl-es üvegre 8,0 dl-es üveget helyezünk, így még a fenti sor 3/4 részét ellepi a víz és a megfelelő hőkezelést is megkapja.

Az üvegeket meddig szabad pakolni és tölteni vízzel?

A gyümölcsök és legtöbb fajta zöldség esetében az üveg pereméig úgy, hogy a víz még ellepje a tartalmát és kb. egy ujjnyi légrés maradjon. A zöldbabot, borsót, gombát és a karfiolt csak az üveg ¾ részéig szabad megtölteni, de vízzel teljesen tele. Ezek a zöldségek gázosodnak és kiszoríthatják az üvegekből a vizet.

Használhatunk befőző fóliát is az üvegek lezárására?

Igen, de nagyon erősen szilikonos befőttes gumival vagy spárgával kell lekötni az üvegeket. Nagyon fontos, hogy hőálló legyen a kötöző anyag, amit használunk. A hagyományos befőttes gumi nem ilyen, egy idő után elrenyhül! Természetesen ilyenkor egymás tetejére nem helyezhetjük az üvegeket.

Mennyi ideig tart a felmelegítési idő, külön be kell állítani?

Az előmelegítési idő kb. 15-40 perc lehet attól függően, hogy mennyi üveg van benne és mennyire hideg az automatába töltött víz. Nem kell külön beállítani, csak kizárólag a befőzési programban található gyümölcshöz vagy zöldséghez tartozó hőfokot és időt. Ahogy elérte az automata a megfelelő hőmérsékletet onnan számolja vissza a befőzési időt.

Hogyan korrigálhatom a hőfokot és az időt, ha már elindítottam a programot?

Minden esetben, ha eltévesztettük valamelyik beállítást, a kapcsolókat nulla állásba tekerjük vissza, ekkor a kontroll lámpa kialszik. Állítsuk be először a kívánt befőzési hőmérsékletet, majd az időt. Ha ezt elmulasztjuk a gép a rossz beállítás szerint fogja végezni a befőzést.

Miután lejárt a program kiszedhetem-e az üvegeket, vagy várni kell, hogy kihűljön az automatában?

A program lejárta után az üvegeket azonnal kiszedhetjük az üvegkiszedő fogó segítségével, vagy amikor már a víz kellő hőmérsékletűre hűlt. Ha éppen nincs lehetőségünk erre, úgy az sem baj, ha ott hűl ki, nem befolyásolja az eltarthatóságot.

Szükséges-e a szárazdunszt?

Nem, a befőzési program végeztével, ha kiszedtük az üvegeinket máris tehetjük a kamrapolcra.

Hűvös helyen kell tárolni a befőzőautomában dunsztolt befőtteket és savanyúságokat?

Nem kell, nem baj, ha nincs hűvös kamránk. Ne legyen akadálya, hogy elkészítsük a házi finomságainkat. A hőkezelés során a káros mikroorganizmusokat már elpusztítottuk így nem indulhat be erjedési folyamat az üvegekben, akkor sem, ha szobahőmérsékleten tároljuk azokat.

Kell-e várni, ha egymást követően több programot szeretnék indítani?

Nem, amint kiszedtük az üvegeket és lehűtöttük vagy lecseréltük hidegre a vizet, újra tehetjük a befőzőautomatába az üvegeket és indíthatjuk a programot.

Miért szükséges, hogy az üvegek tartalmával közel azonos hőmérsékletű vizet töltsünk az automatába?

Ha a víz melegebb, akkor túl hamar érjük el a kívánt hőmérsékletet, azonban az üvegek belsejében még nincs meg a kívánt hőfok, ami kedvezőtlenül hat az eltarthatóságra. A másik fontos tényező, hogy az üvegeinket védjük, nehogy hajszálrepedés keletkezzen rajtuk, vagy szétpattanjanak a hirtelen magasabb hőmérséklettől.

A befőzőautomata egybe van építve?

Igen, az alsó elektromos rész ahol a hőfok és időkapcsolók illetve a fűtőbetét is található egybe van építve a fenti kétrétegű zománcozott üstrésszel.

A gyümölcsöket minden esetben meg kell hámozni?

Nem szükséges, ez csak ízlés dolga.

A befőzőautomatával történő befőzéskor használhatjuk a már megszokott és kedvelt „nagymama” receptjeit?

Igen, a már megszokott receptjeinktől nem kell megválnunk, a készülék programozása nem receptek alapján működik. Gyümölcsökre és zöldségfélékre vonatkozóan kell beállítani az időt és hőfokot.

Lekvár főzhető-e az automatában?

Nem, csak külön lekvárfőző betéttel főzhetünk benne, mert olyan intenzív a fűtőbetét, hogy odaégne. Az automata a lekvárok és dzsemek tartósítására viszont alkalmas!

Háziasszony létemre, hogyan bírom el a befőzőautomatát, milyen súlyú?

Az automata mindössze 6 kg súlyú, kifejezetten háztartások számára tervezett, könnyen mozgatható.

Mennyit fogyaszt az automata? Többe kerül így a befőzés, mint a hagyományos módszerrel?

Az automata folyamatos üzemelés mellett 87,- Ft-nak megfelelő villanyáramot fogyaszt óránként , de egy átlagos befőzési időt nézve (30 perc plusz a felmelegítési idő), kb.: 50,- Ft.
Ez az energiatakarékos üzemmód két dolognak köszönhető, a kétrétegű zománcozott acélnak, mely között levegő van és a termosztátnak, ami ki-be kapcsol és hőn tart.
Ha egyszerre 18 db üveget dunsztolunk, nem kerül 3,- Ft-ba egy üveg elkészítésének energia igénye.