Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:

A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk.
A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a  zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a  leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.

Kovászos uborka fokhagymával

Hozzávalók:

  1 db 5 l-es befőttes üveghez:

  • 2 kg uborka (10-15 cm-es)
  • nagy csokor kapor
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek só
  • 1-2 szelet  hagyományos kovásszal készült kenyér
  • 2-2,5 l víz

Az uborkákat alaposan megmossuk, az erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk. Mindkét végét levágjuk és hosszában, egymásra merőlegesen bemetsszük. Az üveg aljára friss kaprot és fokhagymát teszünk, majd szép sorba beleállítjuk az uborkákat. Vizet a sóval felforraljuk, majd forrón az uborkára öntjük, úgy, hogy azokat ellepje.Lazán helyezzük rá a kenyeret, ne tömjük meg, majd öntsük rá a maradék sós levet.

Kis tányérral lefedve tegyük meleg helyre, kerüljük a tűző napot.
Pár napon belül felforr, 4-5 nap múlva az uborka megérik, finom ropogós lesz. Szűrjük le a levét a kenyérmaradványoktól, fokhagymától  és tegyük kisebb üvegekbe. A kenyeret tüllzacskóba, gézbe is csomagolhatjuk így nem kell átszűrni a levet. Amennyiben  lé veszteség adódna, sima csapvízzel pótolhatjuk. A légmentesen lezárt üvegeket az Befőzőautomatába helyezzük.
85°C-on 30 percig dunsztoljuk.

Hasznos tanácsok a befőzés megkezdése előtt

A befőzések előtt érdemes a kamrát nagyon alaposan kitakarítani. Nézzük át üvegeinket, ha maradt még tavalyi befőtt vagy lekvár azok előre kerüljenek. Az üres üvegeket könnyebb mozgatni, töröljük át a polcokat, és ha szükséges cseréljük ki a stelázsipapírokat.

A receptek csak tájékoztató jellegűek, mindenki elkészítheti az automatában saját kedvelt receptjeit, amelyek hidegen készülnek csak a tartósítószert kell elhagyni.

A cukorbetegek számára mindegyik receptet mesterséges édesítőszerrel is elkészíthetjük!    Bővebben>>>

Ha úgy gondolja, hogy megosztaná másokkal kedvenc és különleges, kizárólag Befőzőautomatával készült receptjeit, küldje el címünkre és mi közzétesszük itt!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Recept neve (kötelező)

Hozzávalók (kötelező)

Recept leírása (kötelező)

Képfeltöltés - Kérjük minden esetben küldjön képet receptjéhez!