Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:
A savanyúságok elrakásánál is mindent nyersen hidegen helyezünk az üvegekbe, kivételt a céklával tehetünk, nemcsak nyersen, de előfőzve is elrakhatjuk.
A felöntőlevet célszerű egyben elkészíteni és hidegen az üvegbe rakott zöldségekre önteni. Ha össze kívánjuk forralni a savanyúságlevet, megtehetjük, de az üvegekbe lehűtve töltsük. A pontos lé mennyiséget úgy lehet megállapítani, hogy az üvegekbe rakott zöldségekre ráöntjük a csapvizet és az ecetmennyiséget majd azt egy edénybe visszaöntjük, és a recept szerinti fűszerekkel ízesítjük.

Hozzávalók:

  • 2 kg uborka
  • nagy csokor kapor
  • 3 ek. só
  • 1 szelet kenyér
  • 3-4 gerezd fokhagyma

Az uborkákat alaposan megmossuk, az erre a célra rendszeresített kefével megsikáljuk, hogy ezáltal a szőröket eltávolítsuk. Mindkét végét levágjuk és hosszában egymásra merőlegesen bemetsszük. Az üveg aljára (célszerű 5 l-es üveget használni) helyezzük a kaprot, ízlés szerint fokhagymát is tehetünk, ezután szép sorban beleállítjuk az uborkákat. Felöntjük vízzel, majd ezt a vizet visszaöntjük egy lábosba, beletesszük a sót, felforraljuk, és forrón az uborkára öntjük. Ráhelyezzük a kenyeret, majd kis tányérral lefedve napos helyre tesszük.
Pár napon belül felforr és 5-7 nap múlva az uborka megérik, finom ropogós lesz. Leszűrjük a levét a kenyérmaradványoktól és kisebb üvegekbe tesszük át. Ha a kenyeret tüllzacskóba, gézbe csomagolva tettük az uborka mellé, akkor nem kell átszűrni a levet. Ha lé veszteség adódik, sima csapvízzel pótolhatjuk. A légmentesen lezárt üvegeket az Befőzőautomatába helyezzük.
85°C-on 30 percig dunsztoljuk.

Hasznos tanácsok a befőzés megkezdése előtt

A befőzések előtt érdemes a kamrát nagyon alaposan kitakarítani. Nézzük át üvegeinket, ha maradt még tavalyi befőtt vagy lekvár azok előre kerüljenek. Az üres üvegeket könnyebb mozgatni, töröljük át a polcokat, és ha szükséges cseréljük ki a stelázsipapírokat.

A receptek csak tájékoztató jellegűek, mindenki elkészítheti az automatában saját kedvelt receptjeit, amelyek hidegen készülnek csak a tartósítószert kell elhagyni.

A cukorbetegek számára mindegyik receptet mesterséges édesítőszerrel is elkészíthetjük!    Bővebben>>>

Ha úgy gondolja, hogy megosztaná másokkal kedvenc és különleges, kizárólag Befőzőautomatával készült receptjeit, küldje el címünkre és mi közzétesszük itt!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Recept neve (kötelező)

Hozzávalók (kötelező)

Recept leírása (kötelező)

Képfeltöltés - Kérjük minden esetben küldjön képet receptjéhez!