A Befőzőautomata hőfok kapcsolóját minden estben az ivólékészítés (entsaften v. 100 °C) fokozatra kell beállítani, az időkapcsolót pedig a mellékelt táblázat szerint.

Gyümölcs fajták Cukor
1kg gyümölcshöz
Gőzölés ideje Gyümölcsök előkészítése
Földiszeder 100 g 30 perc Bogyós gyümölcs:
Hidegvízbe megmossuk,
lecsorgatjuk és tetszés
szerint kicsumázzuk.
Szamóca, földieper 50 g 30 perc
Vörös áfonya 100 g 60 perc
Áfonya 100 g 45 perc
Málna 50 g 30 perc
Vörös ribizli 100 g 45 perc
Fekete ribizli 150 g 45 perc
Köszméte, egres 100 g 45 perc
Cseresznye 50 g 45 perc Csonthéjas gyümölcs:
megmossuk, kicsumázzuk,
igény szerint kimagozzuk.
Meggy 100 g 45 perc
Szilva 100 g 45 perc
Őszibarack 50 g 45 perc
Birsalma, birskörte 100 g 60 perc Magvas Gyümölcs:
a hibás részeket kivágjuk,
a gyümölcsöt megmossuk
és hámozatlanul összedaraboljuk.
Alma 20-50 g 60 perc
Körte 50 g 60 perc
Rebarbara 100 g 45 perc A szárakat megmossuk,
hámozatlanul összeaprítjuk.
Szőlő 50 g 45 perc A szőlőt lecsumázva,
a szemeket egészben rakjuk bele.
Bodza 80 g 30 perc

 

Zöldségfélék Gőzölés ideje Zöldségfélék előkészítése
Uborka 45 perc meghámozzuk és darabokra vágjuk
Sárgarépa 60 perc megmossuk (nem kell meghámozni) és lereszeljük
Retek 60 perc megmossuk, megtisztítjuk és lereszeljük
Cékla 60 perc megmossuk (nem kell meghámozni) és lereszeljük
Spárga 60 perc megmossuk, meghámozzuk és feldaraboljuk
Zeller 60 perc a gumót és levelét megmossuk és apró darabokra vágjuk
Paradicsom 45 perc megmossuk és apróra vágjuk
Hagyma 60 perc a héjával együtt jól megmossuk és felaprítjuk
Spenót 45 perc jól megmossuk, felaprítjuk (csak olyan spenótot használjunk, ami nem volt megtrágyázva)