Ivólé készítési praktikák és hasznos tanácsok

  • A párolással elkészített ivólé steril, melyet az előkészített és elmosott üvegeinkbe, ha azonnal beletöltünk és légmentesen lezárunk, kémiai konzerváló anyagok tartósítószer nélkül tárolhatjuk el.
  • Az ivólékészítőhöz mellékelt program táblázatban megadott gőzölési időtől eltérhetünk. Akár duplázni is lehet attól függően, hogy mennyi a létartalma az adott gyümölcsnek és zöldségnek.
  • Válasszunk napérlelte és lédús gyümölcsöket a lékészítéshez!
  • A programban megadott cukor mennyiség javasolt, ízlés szerint lehet készíteni mézzel, gyümölcscukorral, édesítőszerrel, de teljesen natúron is. Már párolás előtt, a gyümölcs tetejére is helyezhetjük a kívánt édesítőanyagot, vagy utólag a lepárolt leveket is ízesíthetjük.
  • Természetes édesítőszerként, lepárolt sárgarépa lével is édesíthetjük ivóleveinket.
  • Az ivólékészítés során megmaradt gyümölcshúst is hasznosíthatjuk, cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel keverve lekvárként eltehetjük, így rendkívül gazdaságos és egyszerű az elkészítése.
  • A zöldségfélékből készített ivólevek nem csak kitűnő italok, hanem remekül felhasználhatók levesek, szószok fűszerezésére és gazdagítására is.
  • Készíthetünk vegyes ízesítésű ivóleveket több féle gyümölcsből és zöldségből is egyszerre, de figyeljünk arra, hogy a gőzölési idő azonos legyen. A másik eljárás, hogy a lepárolt ivóleveket keverjük össze tetszés szerint.
  • Ha a kész rostos ivóleveket szeretnénk még dúsítani, akkor a visszamaradt gyümölcshúsból turmixolhatunk hozzá. Ebben az esetben, az automatában ki kell dunsztolnunk a táblázat szerint, ami mindenféle ivólé esetében: 80 °C 20 perc.
  • 1 kg gyümölcsből kb. 0,8-1 liter ivólevet készíthetünk.
  • Az elkészített italainkat – mivel hőkezeléssel tartósítottak – nem szükséges hűvös helyen tárolni a szobahőmérséklet is megfelelő.
  • Az üvegek felcímkézéséről sem feledkezzünk meg, hogy pár hónap elteltével is tudjuk, mi van bennük, milyen ízesítésűek és mikor készültek.
  • Az így elkészített ivólevek 3 évig eltarthatóak, de ez időn túl is elállnak, csak veszíthetnek élvezeti értékükből. Mivel tartósítószer nélkül készülnek, így felbontás után hűtőben kell tárolni és 3-4 nap elteltével elfogyasztani.

Mire ügyeljünk?

  • Fontos, hogy az automatában a minimum 10 liter víz meglegyen, ha szükséges ügyeljünk annak utántöltésére!
  • Az üvegeket és a kupakokat használat előtt forró vízzel alaposan mossuk el!
  • Soha ne töröljük át őket konyharuhával! Bármilyen kicsi baktérium, szennyeződés kerülhet a ruháról az üvegeinkbe, amely romlást eredményezhet.
  • Légmentesen záródó üvegeket használjunk! Soha ne használjunk befőző fóliát a csavaros kupak alá, mert alágyűrődhet, és nem tudjuk azokat kellő biztonsággal lezárni.