A Weninger konyhai Befőzőautomata WBA98142035 használati útmutatója és a befőzés folyamata.

A hőfok- illetve időkapcsolóval ellátott Befőzőautomata jelentősen megkönnyíti a befőzéssel járó munkát, használata mindenki számára gyors és egyszerű. A befőzőgép, amely kétrétegű zománcozott acélból készült, hő- és saválló, ezért könnyű tisztítani. A tető hő-és törésálló műanyagból készült.

A készülék 1800W/230V-os fűtőtesttel van ellátva. Az űrtartalma: 27 liter

garancia

ÜZEMBEHELYEZÉS ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT ÉS A LEÍRTAKAT PONTOSAN TARTSA BE!

1. A készülék hagyományos, földelt dugvillával van felszerelve, amely csak szabványos érintésvédelemmel (védőérintkezővel) ellátott (230V/16A) fali csatlakozóba dugaszolható.

2. Üzemelés közben az edény külső felülete forró, a fedél leemelésekor fokozott gőzveszélyre kell számítani! A készüléket üres állapotban működtetni tilos! A próbaüzemeltetéskor vízzel töltsük fel. A hálózati kábelnek nem szabad a gép forró részeihez érnie!

3. Az első üzembehelyezéskor az edény belső felületét nedves, mosószeres ruhával tisztítsuk meg. A használat során fellépő vízkövesedést a kereskedelmi forgalomban kapható vízkőoldó szerekkel kell eltávolítani. Súrolószer használata tilos! A gépet vízbe mártani, vagy folyóvíz alá tartani tilos!

4. Ne tegyünk más tárgyat (pl. konyharuhát, papírt, fémeket stb.) az edény alja és a rácsbetét közé! Csak a termékhez gyárilag kapható rácsbetétet használjuk, egyéb alátétek alkalmazása esetén a készülék maradandó károsodást szenvedhet!

5. A befőzés munkafolyamata:
A hagyományos csavaros kupakkal ellátott befőttes üvegeket jó alaposan elmossuk, majd a szintén alaposan megmosott gyümölcsöket nyersen, hidegen az üvegekbe helyezzük. A megszokott ízek eléréséhez szükséges cukormennyiséget közvetlenül a gyümölcs tetejére szórjuk, hideg csapvízzel felengedjük, majd a csavaros kupakkal légmentesen lezárjuk. Mindig vitaminban gazdag, érett gyümölcsöket válasszunk, nem fog szétfőni vagy megpuhulni.

Mivel édes, zamatos gyümölcsök kerülnek az üvegekbe, így lehetőség van kevesebb cukor használatára is. Cukor helyett mézet, gyümölcscukrot (fruktóz), szőlőcukrot (dextróz), édesítőszert is használhatunk, vagy akár teljesen natúr állapotban is tartósíthatunk, így cukorbetegek is fogyaszthatják!

A zöldségféléket szintén nyersen, kevés só (ízlés szerint) és víz hozzáadása után dunsztolhatjuk az automatában, melyek ezután előfőzött állapotba kerülnek.

A savanyúságok esetében az elkészített és ízesített hideg levet öntjük a zöldségekre. Jódozott sót ne használjunk, mert megpuhulhat és elszíneződhet tőle a zöldség!

Tartósítószert egyáltalán ne használjunk!

A tetővel gondosan lezárt üvegeket tegyük bele a készülékbe. Győződjünk meg arról, hogy a géphez mellékelt rácsbetét jól áll-e az edény alján.

Használhatunk különböző méretű üvegeket is egy időben, csavaros kupak esetén egymásra is helyezhetjük őket. Egyszerre akár 18 db 7,2 dl-es üveget dunsztolhatunk.

Töltsük fel hideg vízzel az edényt, a benne lévő üvegek minimum ¾ részéig. Mindig közel azonos hőfokú vizet töltsünk az automatába, mint az üvegek tartalma. Ha két sorba rakjuk, vagy kis üvegek esetében akár még többe, úgy az alsó sorokat ellepi a víz.

Állítsuk előbb a hőfok, majd az idő gombot a mellékelt táblázatban megadott értékekre. Ha a piros kontroll lámpa világít, a gép bekapcsolt állapotban van.

A befőzési idő akkor kezdődik, amikor a gép elérte a beállított hőfokot. A felmelegítéshez szükséges időt a gép nem számítja a befőzési időhöz. Az időkapcsolón beállított idő csak a kiválasztott hőmérséklet elérése után kezd visszaszámlálni. A befőzési program végén a kontroll lámpa kialszik, a gép automatikusan kikapcsol. Ha lejárt a program, az üvegkiszedő fogó (külön rendelhető) segítségével azonnal kiszedhetjük az üvegeket, de akár a készülékben is kihűlhetnek. Az eltarthatóságot ez nem befolyásolja. A befőzési művelet befejezése után a hőfokszabályozót nullára kell állítani, a dugvillát a konnektorból ki kell húzni.

A WBA 98142035 Befőzőautomata egy teljesen automatizált vezérléssel van felszerelve, amely így a befőzést rendkívül megkönnyíti. Az időkapcsoló össz. ideje 120 perc. Ez a termosztáttal összeköttetésben átveszi a kívánt befőzési idő és hőmérséklet teljes ellenőrzését. Direkt állásba – az időkapcsolót jobbra kapcsolva – addig üzemel folyamatosan, amíg ki nem kapcsoljuk.

Az idő beállítása után a hőmérsékletet szabályozó gombot nem szabad elállítani, mert a megváltoztatott érték miatt az idő-visszaszámláló elindul.

Amennyiben a hőmérsékletet a vízmelegítés ideje alatt akarja korrigálni, a következő módon járjon el:
• tekerje vissza az időkapcsoló gombját nulla állásba, ekkor a kontroll lámpa kialszik,
• állítsa be a kívánt hőmérsékletet,
• állítsa az időkapcsoló gombját a kívánt befőzési időre.

A termék a befőzésen kívül még felhasználható:
• lekvárok, dzsemek tartósítására
• készételek tartósítására (pl. húsfélék, levesek, sültek)
• forró italok készítéséhez, melegen tartására (forralt bor, tea)
• minden olyan főzhető benne, ami nem tud leégni, például: virsli, kukorica, a rácsra helyezve
• rostos ivólevek készítéséhez (a Weninger Ivólékészítő külön kiegészítővel)
• lekvárok főzésére, ételek melegen tartására (külön kiegészítő betéttel)

6. Készételek befőzése:
A készételek befőzésekor főként a húsételekre kell gondolnunk, amelyek dunsztolás után akár önálló ételként vagy tovább feldolgozva, szószokkal, körettel egytálételként fogyaszthatók.

A legfontosabb alapszabály, hogy a befőzésre szánt húsokat jól át kell sütni vagy főzni, mert a nyers részek romlást okozhatnak. Nem tartalmazhatnak lisztet, tojást. Mindig csont nélkül frissen dunsztoljunk, a halakat is szálka nélkül, filézett állapotban. A húsokat szeletben szárazon, pörköltként, darált húsként is eltehetjük. Az üvegeket ¾ érdemes megtölteni, a dunsztolás során keletkező zsírok hőtágulása miatt.

7. Rostos ivólevek:
A befőzőautomata az ivólékészítő alkalmazásával kiválóan alkalmas rostos ivólevek készítésére.

Az automatát minimum 10 liter vízzel töltsük fel. A hőfokszabályozó gombját egészen jobbra, az„entsaften” kiírásig tekerjük el. Az illesztőgyűrűvel ellátott ivólékészítőt ráhelyezzük az automatára. Vigyázzunk arra, hogy a víz igény szerint, után legyen töltve!

8. Lekvárfőzés és melegentartás:
A befőzőautomatába töltsünk kb. 9 liter vizet, majd helyezzük bele a betétet. A hőfokszabályzó gombját egészen jobbra, az „entsaften” kiírásig tekerjük. Vigyázzunk arra, hogy a víz igény szerint után legyen töltve!

9. Tisztítás: a 3. pontban foglaltak szerint.

A régi bevált befőzési szabályok alapjában véve nem változtak semmit, a már megszokott receptjeinktől sem kell megválni.

A befőzés a befőzendő gyümölcs és zöldség sterilizálását jelenti – kémiai konzerváló anyagok nélkül.

A gyümölcsökben, zöldségekben meglevő kórokozók elpusztulnak, a megfelelő nyomás által az üvegek légmentesen záródnak. Az így elkészített befőttek és savanyúságok 3 évig eltarthatóak, de ez időn túl is elállnak, csak veszíthetnek élvezeti értékükből. Mivel tartósítószer nélkül készülnek, így felbontás után hűtőben kell tárolni és 3-4 nap elteltével elfogyasztani.
A készételek eltarthatósága kb. 3 hónap.

A BEFŐTTEK ELKÉSZÍTÉSÉHEZ JÓ MUNKÁT, AZ ELFOGYASZTÁSUKHOZ JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNUNK!

FIGYELEM! Ez az útmutató kizárólag a Weninger Befőzőautomatákhoz használható! Más gyártók készülékeihez történő használata során keletkezett károkért és az ebből eredő egészségügyi kockázatokért semmilyen felelősséget nem vállalunk!