CÉKLA SAVANYÚSÁG EGYSZERŰEN
Hozzávalók:
- 4 kg cékla
- 3 l víz
- 30 dkg cukor
- 3 dl 10%-os ecet
- 3 tk. só (jód-mentes)
Fűszerek 720ml-es üvegekbe:
- 1-2 db babérlevél
- 1 db vékony szál torma
- 1/4 kk fűszerkömény
Elkészítés:
A céklát megmossuk, meghámozzuk és 3-5 mm vastagságú karikákra vágjuk. Nyersen üvegekbe tesszük, adunk hozzá fűszerköményt, babérlevelet és egy vékony szál tormát.
A hozzávalókból elkészítjük a savanyúság levet és hidegen felöntjük vele az üvegeket egy ujjnyi légrést hagyva. Légmentesen lezárjuk, majd a Befőzőautomatában Kochen fokozaton 120 percig dunsztoljuk.
Mennyiség:
Ebből a mennyiségből, 11 db 720ml-es befőttesüveggel készíthetünk.
Fontos tudnivaló savanyúságok befőzése előtt:
A savanyúságok elrakásánál minden alapanyagot, nyersen, előfőzés nélkül helyezünk az üvegekbe. Kivétel ez alól a cékla, amit nem csak nyersen, de előfőzve is befőzhetünk - de a fenti receptben ettől eltekintettünk.
A felöntő levet hidegen elkeverve, vagy összeforralás után lehűtve öntsük a zöldségekre, a fűszereket pedig üvegenként osszuk szét. A receptekben szereplő savanyúság léből érdemes kicsit többet készíteni, 1-2 üveg eltérés mindig lehet a leírtaktól. Fontos megízlelni is, mert ekkor még módosíthatunk az arányokon.