BODZASZÖRP TÉLIRE
BODZA - a sokoldalú. Virága, levele és bogyója is tartalmaz gyógyhatású összetevőket. Virágát májustól júniusig gyűjtetjük, szervezetünk számára értékes flavonoidokat tartalmaznak. Készíthetünk belőle ivólevet és szörpöt is. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé kellemes muskotályos zamatát. Az íz anyagokat még jobban megőrzi, ha a virágokat nem mossuk át áztatás előtt. Fontos, hogy a forgalmas utaktól távoli helyekről gyűjtsük a virágokat.
Hozzávalók:
- 50 db bodzavirág
- 2.5 kg cukor+ 500 ml víz
- 15 db citrom+ 1 db citrom felkarikázva
- 5 l víz
Elkészítés:
A természet lágy öléből gyűjtött bodzavirágokat, alapos átvizsgálás után mosás nélkül rakjuk egy tálba.
Felkarikázunk egy citromot, beborítjuk vele az illatozó virágokat és felöntjük vízzel az edényt.
Lefedve hűvös helyen 1 -2 napig áztatjuk, majd sűrű szövésű szűrőn átszűrjük.
A cukorból és vízből szirupot készítünk, majd visszahűtve a leszűrt illatos bodza léhez keverjük. Hozzáadjuk a kifacsart citromok levét és már töltetjük is az üvegekbe.
A lezárt üvegeket tartósítószer nélkül a befőzőautomatában 80 °C -on 20 percig dunsztoljuk.
Az automatában egyszerre 14 db 720 ml-es ivóleves üveget dunsztolhatunk!