BODZA a sokoldalú. Virága, levele és bogyója is tartalmaz gyógyhatású összetevőket. Virágát májustól júniusig gyűjtetjük, szervezetünk számára értékes flavonoidokat tartalmaznak. Készíthetünk belőle ivólevet és szörpöt is. Ügyeljünk arra, hogy akkor gyűjtsük, amikor a legtöbb sárga virágpor van rajta, mert ez adja az ivólé kellemes muskotályos zamatát. Az íz anyagokat még jobban megőrzi, ha a virágokat nem mossuk át áztatás előtt. Fontos, hogy a forgalmas utaktól távoli helyekről gyűjtsük a virágokat.

Bodzaszörp télire

Hozzávalók:

  • 50 db bodzavirág
  • 2.5 kg cukor+ 500 ml víz
  • 15 db citrom+ 1 db citrom felkarikázva
  • 5 l víz

A bodzavirágokat átnézzük, a szárát levágjuk és egy tálba rakjuk. Felszeletelünk egy citromot, beborítjuk vele a virágokat, majd ráöntjük a vizet.

Lefedve hűvös helyen 1 -2 napig áztatjuk, majd sűrű szövésű szűrőn átszűrjük.

A cukorból és vízből szirupot készítünk, és lehűtve, a leszűrt illatos bodza léhez keverjük. Hozzáadjuk a kifacsart citromok levét és már töltetjük is  üvegekbe.

A lezárt üvegeket tartósítószer nélkül a befőzőautomatában 80 °C -on  20 percig dunsztoljuk.

Az automatába egyszerre 14 db 720 ml-es üveget dunsztolhatunk!

 

Hasznos tanácsok a befőzés megkezdése előtt

A befőzések előtt érdemes a kamrát nagyon alaposan kitakarítani. Nézzük át üvegeinket, ha maradt még tavalyi befőtt vagy lekvár azok előre kerüljenek. Az üres üvegeket könnyebb mozgatni, töröljük át a polcokat, és ha szükséges cseréljük ki a stelázsipapírokat.

A receptek csak tájékoztató jellegűek, mindenki elkészítheti az automatában saját kedvelt receptjeit, amelyek hidegen készülnek csak a tartósítószert kell elhagyni.

A cukorbetegek számára mindegyik receptet mesterséges édesítőszerrel is elkészíthetjük!    Bővebben>>>

Ha úgy gondolja, hogy megosztaná másokkal kedvenc és különleges, kizárólag Befőzőautomatával készült receptjeit, küldje el címünkre és mi közzétesszük itt!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Recept neve (kötelező)

Hozzávalók (kötelező)

Recept leírása (kötelező)

Képfeltöltés - Kérjük minden esetben küldjön képet receptjéhez!