Baracklekvár lekvárfőző betétben

Hozzávalók:

  • 5 kg kajszibarack
  • 1,5 kg cukor

A friss, érett és hibátlan barackokat megmossuk, majd forró vízbe rakjuk 1-2 percre. Szűrőkanállal kiszedjük, majd lehúzzuk a héjukat és kiemeljük a magokat.
Vágjuk negyedekbe, majd tegyük a lekvárfőző betétbe. Állítsuk a hőfokszabályzót a legmagasabb fokozatra (Entsaften, digitálisnál: 100 ˘C) az időkapcsolót pedig a direkt állásba (Dauerbetrieb, digitálisnál: –).

Főzzük 3 órát, majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük bele. Ekkor lehetőség van a gyümölcspépet turmixolni is, ha krémesebb homogénebb lekvárt szeretnénk.

Figyeljünk az automatára, 3 l forró vízzel töltsük után.

Folytassuk még a főzést kb. 1,5 órát, amíg megfelelő állagú lesz a lekvárunk, a gyümölcs húsa szét nem mállik, s kellően be nem sűrűsödik.

Mindig végezzünk kocsonyásodási próbát, kisebb mennyiséget hűtsünk le, így győződhetünk meg a lekvárunk valós állagáról és ízéről.

Amennyiben megfelelőnek találjuk, töltsük üvegekbe, légmentesen zárjuk le és a Befőzőautomatában 95 °C- on 35 percig dunsztoljuk.

Kevergetni nem kell, mert nem fog odaégni sem fröcskölni!

Ebből a mennyiségből 18 db 220 ml-es üveggel készíthetünk.

Hasznos tanácsok a befőzés megkezdése előtt

A befőzések előtt érdemes a kamrát nagyon alaposan kitakarítani. Nézzük át üvegeinket, ha maradt még tavalyi befőtt vagy lekvár azok előre kerüljenek. Az üres üvegeket könnyebb mozgatni, töröljük át a polcokat, és ha szükséges cseréljük ki a stelázsipapírokat.

A receptek csak tájékoztató jellegűek, mindenki elkészítheti az automatában saját kedvelt receptjeit, amelyek hidegen készülnek csak a tartósítószert kell elhagyni.

A cukorbetegek számára mindegyik receptet mesterséges édesítőszerrel is elkészíthetjük!    Bővebben>>>

Ha úgy gondolja, hogy megosztaná másokkal kedvenc és különleges, kizárólag Befőzőautomatával készült receptjeit, küldje el címünkre és mi közzétesszük itt!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Recept neve (kötelező)

Hozzávalók (kötelező)

Recept leírása (kötelező)

Képfeltöltés - Kérjük minden esetben küldjön képet receptjéhez!