BARACKLEKVÁR
Hozzávalók:
- 5 kg kajszibarack
- 1,5 kg cukor
Előkészületek és elkészítés:
A friss, érett és hibátlan barackokat megmossuk, majd forró vízbe rakjuk 1-2 percre. Szűrőkanállal kiszedjük, majd lehúzzuk a héjukat és kiemeljük a magokat.
Vágjuk negyedekbe, majd tegyük a lekvárfőző betétbe. Állítsuk a hőfokszabályzót a legmagasabb fokozatra (Entsaften, digitálisnál: 100 ˘C) az időkapcsolót pedig a direkt állásba (Dauerbetrieb, digitálisnál: –).
Főzzük 3 órát, majd adjuk hozzá a cukrot és keverjük bele. Ekkor lehetőség van a gyümölcspépet turmixolni is, ha krémesebb homogénebb lekvárt szeretnénk.
Figyeljünk az automatára, 3 l forró vízzel töltsük után.
Folytassuk még a főzést kb. 1,5 órát, amíg megfelelő állagú lesz a lekvárunk, a gyümölcs húsa szét nem mállik, s kellően be nem sűrűsödik.
Mindig végezzünk kocsonyásodási próbát, kisebb mennyiséget hűtsünk le, így győződhetünk meg a lekvárunk valós állagáról és ízéről.
Amennyiben megfelelőnek találjuk, töltsük üvegekbe, légmentesen zárjuk le és a Befőzőautomatában 95 °C- on 35 percig dunsztoljuk.
Kevergetni nem kell, mert nem fog odaégni sem fröcskölni!
Ebből a mennyiségből 18 db 220 ml-es üveggel készíthetünk.