A Weninger ivólékészítő önmagában nem alkalmazható, csak a befőzőautomatára helyezve üzemeltethető. Ezért kérjük, vegyék figyelembe a befőzőgép használati útmutatóját is.

Vízfeltöltés

Minden ivólékészítő eljárás esetében töltsünk minimum 10 liter vizet a befőzőautomatába, ha szükséges ügyeljünk annak utántöltésére!

Illesztőgyűrű felhelyezése

Az illesztőgyűrűt ráhelyezzük az automatára úgy, hogy a leeresztőcsőnek hagyott kivágás elől legyen.

Az ivólékészítő felhelyezése

Az illesztőgyűrűre ráhelyezzük az ivóleveket összegyűjtő edényt. Ez az edény középen kúp alakú és nyitott, amely lehetővé teszi, hogy a gőz átjárja a gyümölcskosarat, ugyanakkor a kicsöpögő ivólevet összegyűjti.

Gyümölcskosár behelyezése

A gyümölcskosarat belehelyezzük az ivólékészítőbe. A kosár fala és alja lyukacsos azért, hogy a gőz minden oldalról akadálytalanul beáramolhasson, és az ivólé lecsöpöghessen.

Gyümölcs mosás

A gyümölcsöket, zöldségeket és gyógynövényeket alaposan megmossuk.

Gyümölcsök kosárba helyezése

A megmosott alapanyagokat beletesszük a kosárba, maximum 3/4 részéig, függetlenül a belehelyezett mennyiség súlyától.

Befőzőautomata fedelének ráhelyezése

A gyümölcskosárra ráhelyezzük az automata fedelét.

Leeresztőcső felhelyezés és beüzemelés

Az ivólégyűjtő edényre ráhelyezzük a szilikon csövet, melyhez egy szorító csipesz tartozik, így könnyedén üvegekbe tölthetjük a kész ivólevet. A weninger befőzőautomata hőfok kapcsolóját minden estben a lékészítés (entsaften, v. 100°C) fokozatra kell beállítani, az időkapcsolót pedig a mellékelt táblázat szerint.

Ivólé üvegekbe töltése

Az így elkészített ivólé pasztörizált, amely az előkészített elmosott üvegekbe azonnal beletöltve és lezárva kémiai konzerváló anyagok (tartósítószer) nélkül tárolható.

Munkánk eredménye

Nem csak szemet gyönyörködtető, de a párolással készített ivólevek nagyon ízletesek és egészségesek. Amennyiben a kihűlt ivólevet töltjük üvegekbe, úgy a befőzőautomatában mindenféle ivólé esetében 80 °C 20 percen szintén tartósítószer nélkül kidunsztolhatjuk.