AJVÁR
Hozzávalók:
- 1 kg padlizsán
- 2kg húsos pirospaprika /kaliforniai, pritamin, piros TV/
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek olivaolaj
- 1 ek 10%-os ecet
- 3 tk asztali só
- frissen őrölt tarkabors
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, kettévágjuk, majd kicsumázzuk, és a magokat eltávolítjuk. A padlizsánt szintén megmossuk, a zöld részét levágjuk, majd félbevágjuk. A zöldségeket előmelegített sütőbe rakjuk, és kb.50 perc alatt mindkét oldalukat megsütjük. Amennyiben lehetőségünk van, grillrácsra helyezve faszénen végezzük a sütést, így sokkal pikánsabb, füstösebb ízt kapunk.
A sütés végeztével a paprikát tegyük sütőzacskóba párolódni, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját. A padlizsán héját kézzel húzzuk le, majd adjuk hozzá a paprikát és a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát. Ecettel,olajjal,sóval és borssal fűszerezzük és az egészet ízlés szerint botmixerrel turmixoljuk darabosra.
Töltsük tisztára mosott üvegekbe és légmentesen csavaros tetővel zárjuk le.
A lezárt üvegeket tegyük a Weninger Befőzőautomatába és 90 C°-on 30 percig dunsztoljuk.
Mennyiség:
Ebből a mennyiségből kb. 7 db 220 ml-es üveggel készíthető.