1. Töltsünk kb.: 9 liter vizet a weninger befőzőautomatába. (Ez maximum 4 órára elegendő, utána gondoskodnunk kell az utántöltésről.)
  2. Tegyük bele az előkészített gyümölcsöt a lekvárfőző melegentartó betétbe. Az ideális mennyiség
    5-6 kg, de ettől lehet kevesebb is.
  3. Helyezzük a lekvárfőző melegentartó betétet a befőzőautomatába.
  4. Tekerjük a hőfokszabályzót a legmagasabb hőfokra (entsaften, v. 100°C), hogy az automata
    folyamatosan forralja a vizet.
  5. A főzendő gyümölcs súlyának megfelelően kilónként kb. 1 óra időtartamig kell főznünk.
  6. Az időkapcsolót direkt állásba (dauerbetrieb, v. –), vagy a maximumra 120 percre tekerjük.
    Ha az utóbbit választjuk, akkor figyeljünk arra, hogy az automata ne kapcsoljon ki.

Lekvárfőzéskor a gyümölcsöket addig főzzük, amíg a víztartalmuk jelentős része elpárolog és a gyümölcspép sűrűsödni, kocsonyásodni kezd. A főzés időtartamát a gyümölcs pektintartalma határozza meg. Ha alacsony pektintartalmú a gyümölcs, akkor használhatunk zselésítő szereket, ezáltal lerövidül a főzési idő és az értékes tápanyagokat is nagymértékben megőrizhetjük. A zselésítő szerek közül az 1:1 arányú változatok általában nem tartalmaznak tartósítószert, ezért érdemes ezeket választani. Sűrítésre használhatunk természetes pektint, a gyümölcs 10% -ának megfelelő súlyú almavelőt, birset (melyeknek magas a pektintartalma) a lekvárunkhoz hozzá adva, szintén lerövidíthetjük a főzési időt.

  • Pektinben gazdag: alma, birs, köszméte, ribiszke, szilva
  • Közepes mennyiségű pektint tartalmaz: kajszi, körte, őszibarack
  • Pektinben szegény: szamóca, meggy, bodza, rebarbara

A gyümölcsöket ízlés szerint turmixolhatjuk, ezt érdemes a főzési idő felénél megtenni.

A cukrot elegendő az utolsó főzési órában hozzáadni a gyümölcshöz, amikor a víztartalma már csekély. Ilyenkor hirtelen felhígul a lekvárunk az elolvadt cukortól, de azt követően rövid idő alatt besűrűsödik.  Ha lekvárunk elkészült, tegyük üvegekbe, légmentesen zárjuk le és 95 °C-on 35 percig a Weninger befőzőautomatába dunsztoljuk ki.